نگرانی عربستان از سرنگونی مبارک و افزایش نفوذ ایران در منطقه
دوشنبه, ۹ اسفند ۱۳۸۹، ۰۲:۴۰ ب.ظ
نگرانی عربستان از سرنگونی مبارک و افزایش نفوذ ایران در منطقه
خبرگزاری فارس: سعودیها معتقدند با کنار رفتن مبارک از قدرت، موازنه قدرت به هم میخورد و رژیم مصر از جایگاه بزرگ خود در جهان عرب کنار میرود.

این تحلیلگران افزودند: عربستان بزرگترین منبع صادر کننده نفت در جهان است و میتواند پولهای زیادی را برای کم کردن تنش اجتماعی ناشی از بیکاری در جامعه که به بیش از 10 درصد رسیده است خرج کند تا مانع از بروز ناآرامی در این کشور شود.
برخی از این تحلیلگران معتقدند: اگر آمریکا دست از حمایت حسنی مبارک که از 30 سال پیش متحد واشنگتن محسوب میشود بردارد، حکام سعودی از این امر بسیار خشمگین خواهند شد چون چه بسا که آنها نیز به سرنوشتی مشابه مبارک دچار خواهند شد.
"سایمون هندرسون "، یک ناظر امور عربستان در واشنگتن گفت: سعودیها احساس میکنند آمریکا هنگامی که بسیار سادهتر از آنچه تصور میشد شروع به دست برداشتن از حمایت مبارک کرد، اشتباه بزرگی مرتکب شد.
سعودیها احساس میکنند مبارک اکنون بسیار ضعیف شده است و کنارهگیری وی از قدرت نیز موجب میشود که عربستان پشتوانهای در مقابله با ایران شیعه را از دست دهد و نگرانی آنها بیشتر از نگرانی آمریکا از احتمال دستیابی ایران به تسلیحات هستهای است که ایران آن را رد میکند.
شبکه خبری راصد نوشت: عربستان خود را پایگاه مذهب اهل تسنن میداند به همین دلیل نگران افزایش نفوذ شیعیان در منطقه است به ویژه پس از جنگ آمریکا در عراق در سال 2003 که به تشکیل دولتی به رهبری شیعیان در بغداد منجر شد.
سعودیها معتقدند با کنار رفتن مبارک از قدرت، موازنه قدرت به هم میخورد و مصر از جایگاه بزرگ خود در جهان عرب به عنوان دشمن بزرگ و قدرتمند ایران نیز کنار میرود.
"طراد العامری "، تحلیلگر سیاسی عربستان گفت: با رفتن مبارک خلأ ایجاد خواهد شد مصر عنصر بااهمیتی در ثبات خاورمیانه بود اگر در مصر خلأ بیثباتی سیاسی اتفاق افتد، عربستان مجبور است سنگینی آن را تحمل کند.
وی افزود: معلوم نیست گرایش نظام و دولت جدید در مصر چه خواهد بود و با چه سرعتی میتواند کار خود را به پیش برد.
تحلیلگران معتقدند مصر نزدیک به دوهفته است با اعتراضات ضدمبارک به لرزه درآمده در هر حال بر بحران داخلی خود متمرکز است و مجالی برای تحکیم تلاشهای عربستان در مقابله با نفوذ ایران ندارد.
دیپلماتها نیز گفتند ریاض همچنین میترسد که هر گونه خلأ دیپلماتیک برخاسته از درگیری دولت مصر با تحولات این کشور زمینه را برای کشورهایی همچون ترکیه و قطر فراهم کند که روابط خوبی با ایران دارند و برای داشتن نقش منطقهای پررنگتر تلاش میکنند.
یک دیپلمات حوزه خلیج فارس گفت: چه بسا نفوذ عربستان در سایه تلاش کشورهای قطر و ترکیه برای منزوی نشدن ایران بسیار کاهش یابد.
این امر ریاض را بر آن خواهد داشت که بیش از پیش محافظ تحقق ثبات در کشور اهل تسنن اردن باشد که شاهد اعتراضات خیابانی است و "باراک بارفی "، تحلیلگر آمریکایی در این باره گفت: "چه بسا آمریکا پولهای بیشتری را در اردن خرج کند. "
دومینوی ناآرامیهای مصر به زودی به خاندان پادشاهی عربستان خواهد رسید و ملک عبدالله 87 ساله که از دسامبر گذشته تاکنون برای درمان در خارج از این کشور به سر میبرد و شاهزاده سلطان، ولیعهد نیز که سنش کمتر از پادشاه نیست با بیماری دست و پنجه نرم میکند و اکنون شاهزاده نایف نامزد احتمالی رسیدن به قدرت است.
ملک عبدالله از معدود رهبران عربی بود که هفته گذشته حمایت خود را از مبارک اعلام کرد و حتی به زین العابدین بن علی، رئیس جمهور مخلوع تونس نیز اجازه پناهندگی در عربستان را داد.
"هلال خشان "، استاد علوم سیاسی دانشگاه آمریکایی بیروت گفت: روشن است که آمریکا دست از حمایت مبارک برداشته و صلاحیت نظام وی به پایان رسیده است و این امر شوکی بر عربستان سعودی به عنوان متحد راهبردی واشنگتن از سال 1945 تاکنون محسوب میشود.
وی افزود: اگر آمریکا برای ایجاد تغییر در مصر فشار وارد آورد، خاندان پادشاهی آل سعودی نیز در آینده نزدیک در این راستا مورد فشار قرار خواهند گرفت.
۸۹/۱۲/۰۹